Ești aici: Acasă » Actualitate » Amantele – „instrument” anticorupţie în China

Amantele – „instrument” anticorupţie în China

La sfârșitul lunii trecute, două cazuri de cenzură au fost demascate în China. Însă nu de Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinei, ci de amantele sau „soțiile de gradul doi” ale oficialilor corupți, scrie Global Voices. Acestea se dovedesc, involuntar, unelte eficiente pentru Partidul Comunist Chinez, care a stabilit la al 18-lea său Congres din noiembrie că se va bate cu corupția, dar nu a luat atitudine în acest sens până acum.

 „Trebuie să recunoaștem că, în toți acești ani, soțiile de gradul doi au devenit arme împotriva oficialilor corupți. Până acum, numeroase cazuri de corupție au fost dezvăluite de soții de gradul doi. Putem spune că 99% dintre oficialii corupții au încă o soție.”, scrie un blogger chinez, citat de portalul dedicat jurnalismul cetățenesc. Statisticile arată că dintre cazurile de corupți din Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, 100% aveau soții „de gradul doi”, scrie bloggerul. 

In istoria Chinei era firesc ca bărbaţii bogaţi şi influenţi să aibă mai multe soţii şi amante. Acum, în China comunistă, astfel de practici sunt blamate la nivel oficial, dar adepţii lor nu sunt pedepsiţi. E vorba de oameni bogaţi, ale căror „soţii de gradul doi” cheltuie o treime din totalul consumului de produse de lux, potrivit unui studiu din 2008 menţionat de bolgul Huffingtonpost. Datele sunt aproximative, dar cert este că acest tip de amante sunt tolerate doar în cazul oamenilor bogaţi şi privite sunt dovezi ale puterii acestora. „Dacă un om sărac îşi ia o amantă, aceasta este o ameninţare a mariajului său, pe când omul bogat nu riscă divorţul”, explică Tom Doctoroff pe Huffingtonpost. 

Corupţie demascată de amante şi soţii de gradul doi

Cele mai recente cazuri au fost două scandaluri sexuale din Municipalitatea Chongqing, respectiv provincia Heilongjiang.

Primul s-a legat de numele lui Lei Zhengfu, un oficial de district, care a fost filmat de amanta sa în timp ce făceau sex. Înregistrarea a fost postată online de un micro-blogger din Beijing, iar oficialul a fost demis. Al doilea scandal îl are în prim-plan pe Sun Dejiang, membru al PCC și funcționar de stat, demascat de o reporteriță pe care ar fi violat-o după ce complotaseră împreună la o escrocherie.

Numărul mare de cazuri de corupție demascate de amante sau de soțiile de gradul doi au stârnit numeroase discuții în mediul online chinez. Unii laudă amantele pentru că se opun corupției, alţii le critică, iar mulţi acuză Partidul Comunist Chinez pentru că nu preia el acest rol.

Din postările bloggerilor aflăm că a avea o amantă sau o a doua soție a devenit o modă printre oficialii chinezi corupți, al căror stil de viață poate fi rezumat așa: „Dimineața, sunt ocupați cu roțile (pe care se duc la muncă, la periferia orașului), la prânz sunt ocupați cu vasele (recepții), după-amiaza sunt ocupați cu masa (joacă mahjong), iar noaptea sunt ocupați cu fustele (dans)”.

Despre amante și soții de gradul doi, unii spun că au fost forțate să adopte aceste statuturi de către oficialii bogaţi şi influenţi. „Și-au pierdut o dată demnitatea, atunci când au devenit amante, și acum și-o pierd din nou. Dacă oficialii şi-ar face publice averile şi proprietăţile, nu ar mai avea cum să oblige pună presiune pe femei pentru a le deveni neveste de gradul doi şi nu am mai depinde de ele pentru demascarea corupţiei.Ca oamenii să trăiască demn, oficialii guvernamentali ar trebui să-și facă publice proprietățile”.

 

Mariajul în China

 Potrivit unor analişti, fenomenul celei de-a doua soţii din China poate fi explicat prin viziunea acestora faţă de mariaj, diferită de cea din Occident.

 În Occident, căsătoria este urmare a pasiunii, a romantismului, iar acestea reprezintă esenţa ei. În China, mariajul nu are loc între doi indivizi, ci între două comunităţi. Căsătoria îi face pe indivizi să „intre în rând cu lumea” şi normalizează relaţiile sociale ale acestora. Un individ singur nu serveşte nimănui. Mai mult, în China orice idilă vine cu un commitment şi de aici cadourile scumpe şi atenţia pentru amante şi soţii de gradul doi.

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top