Ești aici: Acasă » Actualitate » COMUNICAT: Atac concertat la adresa democraţiei şi a statului de drept

COMUNICAT: Atac concertat la adresa democraţiei şi a statului de drept

04.07.2012
COMUNICAT

Ultimele două luni au consemnat un atac concertat la adresa democraţiei şi a statului de drept. Este evident că noua putere nu a înţeles nimic nici din greşelile predecesorilor la guvernare, nici din mesajul transmis de protestele din ianuarie 2012. Abuzul de putere, fortarea regulilor democratice, arbitrariul, lipsa de transparenta sau ignorarea obligatiei de consultare publica in luarea deciziilor nu pot fi corectate prin practici identice, care submineaza functionarea democratica a statului.

Noi, semnatarii acestui comunicat, protestăm:

• Împotriva atacurilor la adresa instituţiilor cu rol de arbitru intr-un stat de drept, un abuz la adresa principiilor şi funcţionării democratice;
  • Împotriva comportamentului abuziv şi antidemocratic al Guvernului;
  • Împotriva corupţiei şi aservirii intituţiilor publice intereselor partidelor, orice culoare politică ar avea;
  • Împotriva aroganţei şi dispreţului clasei politice faţă de aplicarea legilor în România.

Considerăm că majoritatea acţiunilor actualei guvernări au fost indreptate doar catre desfiintarea adversarilor politici si nu au avut drept scop intarirea democraţiei şi a statului de drept în România, servirea interesului public sau rezolvarea problemelor cetatenilor. Cu titlu de exemplu, menţionăm:

• Abuzul de ordonante de urgenta, in situatii care nu reclama urgenta, din motive obscure, revansarde sau legate de simpla acaparare politica a unor institutii publice;
  • Atacurile Ministrului Justiţiei la adresa membrilor Curţii Constituţionale (CCR) şi declaraţiile liderilor USL prin care cereau revocarea membrilor Curţii, în ciuda statutului lor de inamovibilitate; de asemenea, liderii USL au declarat intenţia lor de a limita atribuţiile CCR la a da avize consultative asupra constitutionalitatii legilor;
  • Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, singura institutie care poate ataca ordonaţele de urgenta ale Guvernului la Curtea Constituţională, pe motiv ca si-a depasit atributiile constitutionale prin insasi exercitarea lor;
  • Declararea ca neincompatibili a unor parlamentari, în ciuda unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile care constata incompatibilitatea acestora;
  • Acapararea serviciilor publice de radio şi televiziune, în ciuda promisiunilor de depolitizare a acestor instituţii;
  • Promovarea sistemul majoritar cu vot uninominal într-un singur tur („uninominalul pur”), fara o dezbatere publica adecvata, cu putin timp inainte de alegerile parlamentare, din motive legate strict de interesele electorale ale aliantei de guvernamant;
  • Trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului şi utilizarea instituţiei pentru urgentarea sau întârzierea unor decizii, în funcţie de interesele politice ale USL (cazul Voiculescu, ordinul Ministrului Educaţiei, decizii ale Curţii Constituţionale a României);
  • Desfiinţarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, în timp ce aceasta analiza suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat al premierului Victor Ponta.
  1. ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
  2. Societatea Academica din Romania
  3. Asociatia Salvati Dunarea si Delta
  4. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
  5. Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
  6. Expert-Forum
  7. Centrul pentru Jurnalism Independent
  8. Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala
  9. Grupul Eruptie Anticoruptie
  10. Institutul pentru Politici Publice
  11. Centrul de Resurse pentru Participare Publica Ce-Re
  12. ECPI-Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
  13. CENTRAS
  14. Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.