Ești aici: Acasă » Actualitate » Dacă ți-ai înțeles meseria, nu iei mită

Dacă ți-ai înțeles meseria, nu iei mită

La începutul anului trecut, știrile despre o rețea de polițiști corupți au ocupat primele pagini ale ziarelor din țară. Luare de mită, prostituție, proxenetism. Săptămânal, noi cazuri sunt făcute publice în presă sau pe forumurile și site-urile dedicate problemei. Poliția este văzută de către cetățeni ca una dintre cele mai corupte instituții din România, după clasa politică și justiție, potrivit Transparency International.

În toată hărmălaia asta se mai aude din când în când și că niște polițiști au refuzat mita. Recent, a fost semnalat în București cazul a trei polițiști care l-au tras la răspundere pe cel care a încercat să-și cumpere nevinovăția. Un șofer beat a vrut să le dea 120 de euro, așa că polițiștii au anunțat DNA-ul. Era a doua oară când cei trei reclamau mita în ultimele șase luni.

„Ce, asta e știre? Că trei polițiști nu iau mită? Asta ar trebui să fie normalitatea”, spun unele voci. Dar refuzul șpăgii nu este regula.

Am vrut să aflăm ce are special secția 19 de poliție din Capitală, unde s-au semnalat refuzuri de primire a mitei din 2011, așa că am mers să discutăm cu ei. Ne-am întâlnit cu cei trei polițiști care au reclamat șpaga și cu superiorul lor. Am vrut să vorbim despre motivele pentru care doresc să fie altfel și despre satisfacțiile pe care le au.

„ Mulți nu știu că a oferi șpagă este ilegal.”

Marian Enoiu, Cristian Trică, și Adrian Popa ne așteptau la secția de poliție din cartierul Rahova, care acoperă o zonă cu aproximativ 160.000 persoane.Toți sunt tineri, au sub 35 de ani. Erau alături de șeful lor, Ovidiu Tican. „Eu nu vreau să îmi faceți publicitate, vorbiți doar cu băieții”, spune acesta și se așază în spatele polițiștilor, pe care îi încurajează să vorbească. Se vede că este mândru de ei.

Ca urmare a gestului lor, cei trei au fost premiați de către Erupție Anticorupție iar luna mai a Calendarului 2013 „Eroii Erupție Anticorupție” le este dedicată.

Dacă ţi-ai înteles meseria, nu accepți. Dacă nu, o accepţi”, spune Marian Enoiu despre mită. Este aprobat de colegii lui când spune că pe zi ce trece se îngroașă rândurile polițiștilor care își fac meseria, dar cetățenii continuă să îi privească cu scepticism. Criticile și vinovăția sunt aruncate pe breasla polițiștilor, deși vina este împărțită între cei care oferă și cei care iau mită. ”Oamenii își încearcă norocul. Probabil foarte puţini dintre cetățeni se gândesc că poliţiştii pot anunța DGA-ul. Cei mai mulți nu știu că li se poate face dosar penal pentru dare de mită”, explică Marian Enoiu care lucreză de trei ani la secția 19. De aceea, crede el, este important ca polițiștii să acționeze dincolo de a refuza șpaga, mai ales dacă cetățenii insistă.

”Odată ce un cetățean a oferit mita și s-a ales cu dosar penal și pedeapsa, va ști să nu mai facă asta niciodată. Așa vor fi educați şi cei din jurul lui”, explică și dă un exemplu recent. La sfârșitul lui 2012 membrii unui clan bucureștean au vrut să-i mituiască pe polițiști și nu înțelegeau de ce sunt reținuți pentru gestul lor. Abia când le-a explicat avocatul au înțeles, iar în situația lor sunt foarte mulți cetățeni, spune polițistul. Membrii clanului s-au ales cu dosar penal, iar polițiștii cu o primă de 600 de lei și cu recunoaștere și susținerea Sefului Poliției Capitalei.

 „Încercăm în mod constant prin acțiunile noastre să îmbunătățim imaginea Poliției

”Eu cred că motivul pentru care baieții refuză să primească mită este acela că ei chiar vor să schimbe imaginea acestei instițutii, care nu este una dintre cele mai bune”, se aude vocea șefului adjunct al secției din spatele celor trei polițiști, însă prea modești să o recunoască. „Discuțiile pe acest subiect erau purtate zilnic. Cred că reușim să facem ceva împreună, să schimbăm ceva”, completează acesta.

Toţi patru încep să vorbească cu pasiune despre integritate și satisfacțiile care vin din aceasta. Povestesc despre un caz recent pe care l-au rezolvat și despre scrisoarea de mulțumire din partea cetățeanului, care i-a impresionat atât de mult încât o țin la vedere în secție, chiar pe biroul lui Ovidiu Tican. Probabil că mai există astfel de scrisori de mulțumire și prin alte secții, dar de obicei oamenii au o percepție negativă față de polițiști, spune şeful adjunct al secţiei 19. Dacă ar putea, i-ar invita rând pe rând pe acești sceptici în secția de poliție în care activează, să vadă cum se desfășoară lucrurile. Fiindcă nu se poate, se bucură când știe că cetățenii află poveștile unor polițiști cinstiți, deși nu îi place ideea de publicitate. A intervenit fiindcă noi trăgeam cu cleștele de cuvintele polițistilor, să înțelegem motivele din spatele deciziei de a nu lua mită.

„Nimeni nu merge la academia de poliție astăzi gândindu-se că va trăi din mită”, spune imediat unul dintre polițiști. Și atunci am tăcut. Cei trei tineri polițiști nu vor să fie altfel, cum ne așteptam noi. Își fac doar meseria.

Mișcarea Erupție anticorupție i-a premiat simbolic pe cei trei polițiști alături de cetățeni și membri ai comunității civile din România. În poză, de la stânga la dreapta: Florin Daniel Păun, Cristian Trică, Marian Enoiu și Cătălin Spirache, șeful secției 19.

Dacă în 2005 zona alocată secției 19 număra cele mai multe cazuri de criminalitate, în 2012 este secția cu cele mai puține iar Rahova este acum o zonă mult mai sigură. Se pare că și la fotbal au succes :)

Comentarii

comentarii

Comments (1)

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top