Ești aici: Acasă » Actualitate » Erupţie Anticorupţie a premiat-o pe Elena Gherghel şi a susţinut trainingul de Community Organizing la Iași

Erupţie Anticorupţie a premiat-o pe Elena Gherghel şi a susţinut trainingul de Community Organizing la Iași


14 septembrie 2012

Echipa Erupţie Anticorupţie a ajuns la Iaşi la sfârşitul săptămânii trecute pentru două evenimente: prima premiere din cadrul campaniei „Poveşti de implicare civică şi desfăşurarea trainingului de Community Organizing

Vineri, 7 septembrie ne-am întâlnit cu doamna Elena Gherghel, pe care am contactat-o după ce i-am aflat povestea din presă. Când lucra la Oficiul de Cadastru Răducăneni a refuzat să avizeze un dosar de întabulare în mod ilegal, deşi i s-a oferit o sumă de bani ca recompensă. Imediat după această întâmplare şi-a pierdut slujba, iar în prezent este în proces cu angajatorul, pentru a-şi recupera postul.

Echipa noastră a dorit să facă un gest simbolic, oferindu-i PREMIUL ERUPŢIE ANTICORUPŢIE, pentru modul în care a luat atitudine faţă de un act clar de corupţie, riscându-şi propria slujbă. Cu acest premiu am dat startul campaniei noastre de promovare a cetățenilor care fac gesturi extraordinare, arătându-ne că demnitatea şi respectul de sine sunt valori care nu s-au pierdut.

 (În curând vă vom detalia povestea Elenei Gherghel. ) 

 

În zilele de 8-9 septembrie am făcut cunoştinţă cu cei 11 participanţi la trainingul de Organizare Comunitară (OC), cetăţeni din judeţele Iaşi şi Suceava, de la studenţi la salariaţi şi antreprenori. Chiar dacă au venit cu experienţe de viaţă foarte diferite, ce au iscat dezbateri aprinse, au fost cu toţii hotărâţi să înveţe cum să determine administraţia locală şi clasa politică să lucreze în favoarea lor.Trainingul a fost susţinut de Dina LOGHIN, fondatoarea organizaţiei Şanse Egale pentru Femei (ŞEF).

Agenda primei zile a debutat cu o scurtă prezentare a proiectului Erupţie Anticorupţie şi a continuat cu prezentarea participanţilor, printr-un exerciţiu de ascultare reciprocă. Am început apoi să descoperim noţiunile de bază ale Organizării Comunitare: definirea termenilor, obiectivele generale ale OC, rolul Organizatorului Comunitar.

În timpul orei de dezbatere, participanţii noştri au făcut o listă cu principalele probleme observate de ei pe tema corupţiei din Iaşi, şi am fost cu toţii de acord că numai împreună putem acţiona cu şanse de reuşită pentru diminuarea acestui fenomen.termenilor, obiectivele generale ale OC, rolul Organizatorului Comunitar.

De asemenea, a avut loc şi o prezentare a fenomenului corupţiei în presă realizată de un jurnalist de investigaţie. 

Ca şi la celelalte traininguri, la finalul primei zile participanţii au primit o serie de chestionare, iar până a doua zi fiecare dintre ei a intrat în contact cu cetățeni din cartierul propriu sau de pe stradă, cărora le-a adresat câteva întrebări despre modul în care percep corupţia şi dacă sunt dispuşi să acţioneze în vreun fel pentru eradicarea ei. În curând vom posta pe site centralizarea răspunsurilor primite. 

Duminică, 9 septembrie am avut-o ca invitată pe Anamaria CHIRAP, coordonator regional al Alianței pentru România Curată (ARC), care ne-a prezentat platformele România Curată si Student ARC (iniţiative ale Societăţii Academice Române), activităţile şi instrumentele utilizate pentru prevenirea corupţiei, succesele pe care le-a înregistrat de-a lungul timpului împreună cu colegii săi.

Datorită relaţiei de parteneriat cu ONG-uri specializate, vom asigura contactul organizatorilor noştri comunitari cu jurişti și cu alţi specialişti, dacă acest lucru va fi necesar pentru demersurile lor viitoare.

Un subiect important abordat în cadrul trainingului a fost prezentarea legislaţiei pe tema corupţiei: cum şi unde sesizezi autorităţile, ce drepturi ai, ce nu se face şi cum trebuie să procedezi în situaţii delicate.

La finalul trainingului, participanţii care şi-au exprimat dorinţa de implicare activă şi de a face parte din echipa noastră de organizatori comunitari şi-au ales câte o temă pe care o vor rezolva în perioada următoare, cu ajutorul şi susţinerea echipei Erupţie Anticorupţie: consultarea bugetului local și a declarațiilor de avere ale aleşilor locali, contacte utile la nivel regional pentru sesizarea faptelor de corupție, povești de implicare civică.

 

 

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top