Ești aici: Acasă » Actualitate » Ne alăturăm inițiativei CeRe prin care se cere Primarului General acces liber al cetățenilor la ședințele CGMB

Ne alăturăm inițiativei CeRe prin care se cere Primarului General acces liber al cetățenilor la ședințele CGMB


Erupție Anticorupție semnează scrisoarea deschisă adresată Primarului General al Municipiului București, Sorin Oprescu și membrilor CGMB prin care este cerut accesul nemijlocit al cetățenilor la ședintele Consiliului General al Municipiului București. Ne alăturăm astfel demersului inițiat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re).

Colegii de la Ce-Re au semnalat ca cetățenii care doresc să participe la ședintele CGMB (publice conform legii) sunt direcționați către o cameră de la mezaninul instituției unde pot viziona ședința pe câteva ecrane. Oamenii nu pot interacționa cu aleșii locali decât prin intermediul unei camere web, iar aceasta în cazul în care se aproăa transmisiunea video către sala de ședințe.

În conformitate cu legea 215 din 2001 a administrației publice locale, art. 42 alin. (1) “Şedinţele consiliului local sunt publice.” Democrația participativă presupune, deci, că publicul trebuie să se regăsească în aceeași sală cu aleșii săi locali. De asemenea, Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică definește la art. 3 alin (e) obligația de transparență ca fiind “obligația autorităților administrației publice de a informa și de a supune dezbaterii publice proiectele de acte normative, de a permite accesul la luarea deciziilor administrative și la minutele ședințelor publice”, iar la alin (i) ședința publică ca fiind “ședința desfășurată în cadrul autorităților administrației publice și la care are acces orice persoană interesată”.

Scrisoarea poate fi citiă aici.

Totodată vă anunțăm totodata că mâine, 30 august, începând cu orele 13 se desfășoară ședința deschisă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top