Ești aici: Acasă » Actualitate » Hackerii canadieni fac programe împotriva corupției!

Hackerii canadieni fac programe împotriva corupției!

Tot mai mulți hackeri canadieni se alătură unei mișcări prin care încearcă să facă guvernul mai transparent și mai onest. În Montreal preocuparea a devenit un adevărat fenomen, scrie presa din Canada.

La cea mai recentă întâlnire, în perioada 10-11 noiembrie, s-au strâns aproape 200 de tineri, majoritatea programatori, a căror miză a fost să descopere tranzacții suspecte ale primăriei. Mai precis, au conceput programe care să arate tendințe și conexiuni folosind miile de documente ale autorităților. Unui singur om i-ar fi aproape imposibil să parcurgă toate aceste documente și să găsească nereguli, așa că programele filtrează și pun la dispoziție informația relevantă. Mai departe aceasta poate fi folosită de jurnaliști, ONG-uri sau chiar de cetățeni.

Pentru a lupta cu toată corupția din secolul al XXI-lea, trebuie să folosești tehnologia secolului al XXI-lea”, crede Jonathan Brun, cofondatorul organizației Quebec Ouvert, care organizează evenimentele de hacking. Organizația, formată din 7 oameni, are ca misiune  contribuirea la o societate deschisă, transparentă, în care cetățenii se implică direct în sesizarea și rezolvarea problemelor comunitare.

Printre proiectele lansate la ultima întâlnire a hackerilor a fost DonsPolitiques, o platformă online unde apar numele celor care fac donații politice și firmele acestora. Miza este să afle dacă se spală bani – se pare că unele companii își pun angajații să facă donații iar apoi le înapoiază banii prin bonusuri la salariu. Așa că pe lângă bazele de date puse la dispoziție de autorități, programatorii folosesc rețeaua linkedin și alte câteva surse pentru a face conexiunile între angajați, firme și bani.

Un alt proiect,  ContratsNet, arată modul în care sunt acordate contractele publice în oraș, precum și tipul acestora.

Și în România au început să aibă loc astfel de întâlniri între hackeri, ultima fiind la sfârșitul lui septembrie.  S-a desfășurat la Universitatea Politehnică din București și a reunit programatori, designeri, jurnaliști și activiști care au conceput aplicații de interes public. Printre rezultate se numără: o hartă a culorilor politice din România, un site care arată cum și cine cheltuiește fondurile UE pe agricutură în România, o hartă pe care oamenii pot semnala câinii pe care îi întâlnesc pe stradă și o hartă despre libertatea de exprimare și libertatea presei din România.

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top