Ești aici: Acasă » Actualitate » Interviu polițist. ”Îmi pare rău pentru cei care dau mită”

Interviu polițist. ”Îmi pare rău pentru cei care dau mită”


dragos geamanErupție anticorupție prezintă un nou model de bună practică dintr-un domeniu asociat cu corupția, așa cum arătam în articolele anterioare.

Interviu de Andreea Rusu și Andreea Dumitru, organizatori comunitari Erupţie Anticorupţie Iaşi.

Câteodată nu mi se pare corect că sunt (cei din mass-media n.r.) foarte înverșunați împotriva poliției, dar nu ar trebui ca un caz să schimbe toată imaginea (poliției n.r.). Unul poate a făcut asta, restul poate sunt buni până la proba contrară”, spune Dragoș Geamăn, agent principal de Poliție, în cadrul compartimentului rutier Târgu Frumos. Acesta a refuzat la începutul lunii februarie mita oferită de un șofer în schimbul unei soluții favorabile. Nu e prima dată când refuză mita, însă e prima oară când gestul său a fost consemnat în colțul unui ziar local.

Dragoș Geamăn lucrează de 11 ani în poliție, iar de doi ani se ocupă de tronsonul cu cele mai multe accidente din țară. Povestește că important pentru el nu este să dea amenzi, ci să contribuie cât poate la impiedicarea accidentelor care curmă vieți. La postul anterior, unde a lucrat 9 ani, era preocupat să educe cetățenii. Era o comunitate în care polițistul e văzut precum preotul ori primarul, explică Geamăn. El se ocupa de infracțiuni, furturi, bătăi, dar simțea că are contact direct cu cetățenii. Acum întocmește dosare penale celor care încalcă Codul Rutier, dă amenzi, ceea ce înseamnă multă muncă de birou și mai puțină interacțiune cu cetățeanul.

Cum v-a fost oferită mita ?

Am depistat un conducător auto fără permis şi autovehiculul era radiat. I-am întocmit dosar penal chemându-l la secţie pentru audieri. A venit, m-a căutat prin oraş în ziua în care l-am sunat şi a încercat să îmi ofere bani. Am anunţat şefii care au venit şi au preluat cazul, iar apoi s-a realizat flagrantul

De ce ați refuzat?

Primul impuls a fost de refuz. Au urmat gândurile la libertate și familie.

Ați mai discutat cu persoana respectiva după flagrant? Dacă da, ce atitudine a avut?

Nu. Eu, probabil și colegii mei, nu dorim să mai dăm față în față cu oamenii cărora le facem dosar penal. Nu e cel mai frumos sentiment să vezi că unui om nu îi merge bine, deși a greșit.

Ce înseamnă pentru dumneavoatră mita?

Mita poate însemna orice, nu neapărat bani. Noi trebuie să ne facem datoria. Dacă e cineva care a greşit nu noi hotărâm ce pedeapsă să i se aplice. Noi instrumentăm cauzele, dosarele sau la stradă contravenţiile, le luăm ca atare pentru fiecare la fel şi mai departe hotărăsc cei în măsură.

Ce impact credeți că are un exemplu de refuz al mitei, față de unul de corupție?

Binele pe care l-am făcut eu e minuscul pe lângă efectul public dacă s-ar fi întâmplat invers – să fi acceptat mită. Dacă un poliţist e prins luând mită se mediatizează mai mult şi imaginea noastră, a poliţiştilor, e  șterfelită. În cazul meu, am văzut într-un ziar doar un articol într-un colţ mic.

De ce credeți că un caz în care polițistul ia mită este mai mediatizat decât cel în care polițistul refuză mita?

Se vinde mai bine. Televiziunile și ziarele vor audiență. Câteodată nu mi se pare corect că sunt foarte înverșunați împotriva poliției, dar nu ar trebui un caz să schimbe toată imaginea, unul poate a făcut asta, restul poate sunt buni până la proba contrară.

Credeți că în viitor se va schimba percepția asupra polițiștilor?

Asta o să mai dureze ani de acum încolo, pentru că încă mai există repercursiuni de pe urma revoluției. Societatea încă mai are lipsuri. În alte țări sunt alte concepții, altfel sunt educații tinerii. La noi o să mai dureze.

Care este atitudinea dumneavoastră faţă de poliţiştii care iau mită?

Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Dacă aş afla că un coleg de al meu ar face asta nu ştiu dacă aş putea să merg undeva să raportez lucrul acesta, dar nici nu i-aş da de înţeles că accept, aş încerca să îl aduc pe calea cea dreaptă.

Vi se pare că tendinţa de a accepta mită creşte sau scade ?

Nu ştiu dacă sunt în măsură să mă pronunţ la astfel de statistici. Au fost nişte salarii, acum sunt mai mici, viaţa este mult mai grea şi probabil că acei care sunt mai slabi de îngeri poate sunt mai expuşi la aşa ceva.

Cum credeţi că i-am putea determina pe aceşti poliţişti care acceptă mită să renunţe la obicei?

Cred că odată ce au luat-o pe acestă cale nu se mai poate schimba ceva. Poate prezentarea unor cazuri pozitive, dar şi negative ar ajuta. Aici depinde de fiecare cum percepe. Dacă doreşti să înveţi ceva înveţi şi din exemple pozitive şi negative. Dacă nu vrei şi vezi într-o anumită direcţie, e greu să te schimbe cineva sau să îţi schimbe obiceiul.

Cum credeți ca ar arăta niște programe de succes impotriva corupției?

Cred că prin niște programe, niște acțiuni de prevenire, de prezentare a unor cazuri pozitive și negative mai ales pentru personalul tânăr care sunt de abia angajați. Eu am 11 ani, dar îți trebuie cel puțin 5 ani de zile ca să înțelegi efectiv munca de polițist.

Aţi avut vreun moment în care să vă pară rău că nu aţi acceptat mită?

Doar din punct de vedere a celui care mi-a dat. Îmi părea rău pentru el, pentru că mai bine îşi vedea de treaba lui şi probabil ar fi ajuns să primească o suspendare ceva şi nu la un dosar penal.  Însă eu nu am ce să le fac, este greşeala lor şi trebuie să şi-o asume.

Ce e greu în meseria de polițist?

Există un anumit program, sunt anumite cerințe și niciodată nu știi, îți sună telefonul la două noaptea. S-a întâmplat să plec de la o petrecere, de la o zi de naștere, nu a contat, mergem înainte. Nu degeaba se spune că femeile de polițist sunt femei puternice.

A fost un accident care nu m-a lăsat să dorm vreo două nopți, erau doi copii de 20 de ani care au murit amândoi.

Am un băiețel pentru care vreau ceva mai bun decât meseria de polițist.

Aveți un mesaj pentru polițiștii ce iau mită?

Să nu mai ia mită. Să procedăm cu toții în felul în care am procedat eu chiar dacă nu va avea o finalitate cazul respectiv, pentru că apar diverse chichițe pe care avocații le găsesc. Important este să nu accepți. Imediat după aceasta, nu mai e treaba noastră.

Dragoș Geamăn a fost premiat simbolic de echipa Erupție Anticorupție în cadrul mişcării Eroi împotriva corupției.

 

 

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top