Ești aici: Acasă » Actualitate » La initiativa Institutului pentru Politic Publice (IPP) un grup de ONG-uri au adresat o scrisoare oficialilor Comisiei Europene

La initiativa Institutului pentru Politic Publice (IPP) un grup de ONG-uri au adresat o scrisoare oficialilor Comisiei Europene


UE

Către:  José Manuel Barroso
Viviane Reding
Cecilia Malmstrom
Catherine Day

Romania: Puciul împotriva statului de drept continuă

Stimate domnule Preşedinte al Comisiei Europene.

Stimaţi Comisari,

Stimată doamnă Secretar-General al Comisiei Europene,

Vă adresăm această scrisoare pentru a vă informa că puciul împotriva statului de drept din România, început în vara anului 2012, continuă în plină forţă. Marţi, 10 decembrie, Parlamentul a acordat o derogare deplină de la răspunderea penală parlamentarilor implicaţi în activităţi de corupţie, şi a decriminalizat conflictul de interese. Prin aceste amendamente, impunitatea completă a politicienilor influenţi revine în România, aducându-ne înapoi la începutul anilor 90 şi invalidând munca DNA, ANI şi a judecătorilor curajoşi.

1. Parlamentarii nu mai fac obiectul Codului Penal în ceea ce priveşte corupţia şi abuzul în serviciu. Acest lucru subminează principiul constituţional al egalităţii în faţa legii. Efectele imediate ale acestei prevederi vor fi că toate investigaţiile aflate în curs se vor opri, toate procesele aflate în aşteptare se vor încheia, şi toţi parlamentarii condamnaţi vor fi eliberaţi. Conform DNA, 28 de parlamentari segăsesc în ultimele două situaţii.

2. Conflictul de interese a fost decriminalizat: primarii, parlamentarii, miniştrii, şi funcţionarii publici nu mai fac obiectul conflictului de interese, iar actele administrative, precum contractele de achiziţii publice, sunt scutite de efectele legale ale acestei infracţiuni. În acest fel, resurse publice enorme rămân neprotejate într-o ţară unde conflictul de interese este un fenomen răspândit. Conform

Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), intrarea in vigoare a acestei prevederi va invalida investigaţiile împotriva a 25 de parlamentari şi 79 de aleşi locali găsiţi în conflict de interese (aceasta excluzându-i pe funcţionarii publici).

În alte cuvinte, dintr-o perspectivă generală, 10% dintre parlamentari vor fi beneficiarii prevederii în favoarea căreia au votat ieri.

Vă rugăm să aveţi în vedere şi faptul că legea privind graţierea şi amnisterea generală, vizând majoritatea infracţiunilor, amânată în sesiunea de ieri, a fost introdusă pe agenda Parlamentului de săptămâna viitoare. Această lege ar urma să aibă un impact uriaş asupra accederii României în spaţiul Schengen.

Exact ca în vara anului 2012, totul a avut loc peste noapte, în grabă, fără consultaţii, într-o totală lipsă de transparenţă şi în dispreţ faţă de cetăţeni, fără măcar a fi consultate instituţiile juridice implicate.

De vreme ce instituţiile alese în mod democratic eşuează în a ne reprezenta, noi, în calitate de cetăţeni europeni, ne îndreptăm către dumneavoastră pentru protejarea drepturilor noastre, garantate de Tratat.

1. Vă rugăm să stabiliţi de urgenţă un mecanism excepţional de reevaluare a respectării de către România a criteriilor de la Copenhaga, precum şi a tuturor celorlalte angajamente luate în calitate de stat membru UE, şi să aplicaţi penalităţi credibile în cazul neîndeplinirii obligaţiilor. Printre opţiuni există şi suspendarea dreptului de vot în Consiliu şi/sau accesul la fondurile europene.

2. Ne adresăm dumneavoastră pentru stabilirea unui nou mecanism, suplimentar Mecanismului de Verificare şi Cooperare, care să asigure păstrarea statului de drept ca temelie a construcţiei europene pentru fiecare dintre membrii săi. România dovedeşte în aceste luni că respectarea criteriilor de la Copenhaga nu este o realitate ireversibilă după aderare.

Institutul pentru Politici Publice

Expert Forum

Freedom House Romania

Grupul pentru Dialog Social

Centrul Român de Politici Europene

Societatea Timișoara

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația pentru Protecția și Documentarea Monumentelor și Patrimoniului

 

http://www.ipp.ro/pagini/reac539ia-ipp-alte-organiza539ii-.php#

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top