Ești aici: Acasă » Actualitate » Monitorizarea presei » Monitorizarea presei pe tema (anti)corupție în perioada 20-31 ianuarie 2014

Monitorizarea presei pe tema (anti)corupție în perioada 20-31 ianuarie 2014


Monitorizare 20-31 ian

RAPORTUL MCV ÎN CEEA CE PRIVEȘTE SISTEMUL JURIDIC ȘI LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI

Comisia publică raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare

Raportul prezintă analiza Comisiei privind măsurile întreprinse de România în ultimele douasprezece luni și indică domeniile unde sunt necesare măsuri suplimentare. (22.01.2014)

 

NOUL COD PENAL

Totul despre noul Cod Penal

Începând de sâmbătă persoanele judecate în dosare penale vor putea ataca o singură dată o decizie a instanţei, iar pedepsele pentru faptele de corupţie se vor reduce, ceea ce va aduce automat şi diminuarea perioadei de prescriere. În plus, interceptările se vor putea efectua doar după ce s-a început urmărirea penală. Noul Cod Penal aduce şi termenul de arest la domiciliu, dar şi cel de eutanasie. (30.01.2014)

DNA, despre noile coduri: Risc major ca eficienţa investigaţiilor să fie semnificativ diminuată

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se arată îngrijorată privind intrarea în vigoare, la 1 februarie, a prevederilor Noului Cod Penal şi ale Noului Cod de Procedură Penală, arătând că “există un risc major ca eficienţa investigaţiilor în cauzele de corupţie să fie semnificativ diminuată”. (30.01.2014)

CC, despre modificările la Codul penal: Legiuitorul a afectat protecţia penală a unor valori sociale

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) arată, în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţionale modificările aduse Codului penal, că legiuitorul a afectat, prin acestea, protecţia penală acordată unor valori sociale deosebit de importante. (28.01.2014)

 

(ANTI)CORUPȚIE ÎN EDUCAȚIE

Învăţătoarea Dana Blându, audiată joi la secţia 6 din Capitală

Continuă ancheta în cazul învăţătoarei de la Şcoala Nr. 10 din Capitală, Dana Blându, acuzată de părinţi că le-ar fi pretins bani pentru cadourile de Crăciun. Aceasta a fost audiată joi de poliţiştii de la Secţia 6 din Capitală, după ce în ultimele săptămâni au fost chemaţi să dea declaraţii mai mulţi părinţi. (23.01.2014)

Scandalul ȘPĂGILOR anulează CONCURSURILE şcolare

Avertismentele primite de sus îi fac pe profesori să dea dintr-o extremă într-alta. De frică să nu fie consideraţi şpăgari, nu mai organizează nici testări extraşcolare. (21.01.2014)

CODUL ETIC în educaţie interzice limbajul obscen şi cadourile sau banii la examene

Proiectul unui cod etic în educaţie interzice profesorilor orice formă de limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, precum şi exploatarea elevilor şi primirea de bani şi cadouri pentru examene, înscrierea la olimpiade ori alte favoruri. (20.01.2014)

 

CONDAMNAREA CORUPȚIEI

Pedepse de până la patru ani de închisoare într-un alt dosar de corupţie de la Vama Moraviţa

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa într-un alt dosar de corupţie de la Moraviţa în care au fost judecaţi 66 de inculpaţi, poliţişti de frontieră, vameşi, un fost consilier local din Deta şi fiul fostului senator PSD Viorel Matei, cea mai mare pedeapsă fiind de patru ani de închisoare. (31.01.2014)

Deputatul Gheorghe Coman, condamnat la un an de închisoare cu EXECUTARE

Deputatul Gheorghe Coman a fost condamnat, joi, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu executare, urmând să îi fie confiscată suma de 3.140 de lei pe care acesta ar fi primit-o de la denunţător în schimbul menţinerii acestuia în funcţia de director adjunct al DSVSA Buzău. (30.01.2014)

Foştii judecători Diaconescu şi Anghel, condamnaţi definitiv la patru ani şi şase luni închisoare

Foştii judecători de la Tribunalul Dolj Bogdan Diaconescu şi Laurenţiu Anghel au fost condamnaţi definitv, joi, de instanţa supremă, la patru ani şi şase luni de închisoare, pentru fapte de corupţie. (30.01.2014)

Dosarul “Carpatica Asig”: Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost ARESTAŢI preventiv

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti, miercuri seară, la propunerea procurorilor DNA care instrumentează dosarul “Carpatica”. (30.01.2014)

Curtea de Apel a dispus arestarea preventivă a procurorului Cristian Hristescu. Acesta a fost dus în arest

Curtea de Apel a dispus, miercuri, să înlocuiască măsura obligării de a nu părăsi ţara cu cea de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul procurorului Cristian Hristescu – urmărit penal după ce l-ar fi ameninţat pe administratorul unei firme să îi dea “cu discount” materiale de construcţie. (29.01.2014)

Pedepse până la opt ani şi jumătate de închisoare într-unul din dosarele de corupţie de la Moraviţa

Cea mai mare dintre pedepsele primite, miercuri, de inculpaţii în dosarul în care primarul din Foeni, poliţişti de frontieră şi vameşi de la Moraviţa au fost judecaţi pentru corupţie este de opt ani şi jumătate de închisoare, majoritatea celor condamaţi declarând recurs la sentinţa CA Timişoara. (29.01.2014)

Doi primari şi doi foşti funcţionari publici, condamnaţi pentru fapte de corupţie

Primarul suspendat al unei comune mehedinţene a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, iar alt primar şi doi foşti funcţionari publici au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare într-un dosar vizând retrocedări ilegale de terenuri, sentinţele nefiind însă definitive. (28.01.2014)

Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare cu executare

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, luni, de ICCJ, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului, decizia nefiind definitivă. (27.01.2014)

Doi procurori au fost suspendaţi din funcţie pentru fapte de corupție

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis suspendarea din funcţie a doi procurori, unul din Ocniţa şi altul din Floreşti, învinuiţi de comiterea actelor de corupţie. Decizia a fost luată în prima şedinţă a CSP în noua componenţă. (24.01.2014)

Foşti şefi ai ISU Dobrogea, condamnaţi definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare

Fostul şef al ISU Dobrogea, generalul în rezervă Petre Trandafir, fostul său prim-adjunct, un colonel şi un maior au fost condamnaţi definitiv, vineri, de instanţa supremă, la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraudarea unui concurs din 2007. (24.01.2014)

Dănuţ Epure, rectorul de la Universitatea Ovidius prins cu şpagă, rămâne în cătuşe

Dănuţ Tiberius Epure, fostul rector prins de DNA cu şpagă, rămâne în arest. Acesta ceruse din nou eliberarea din arest preventiv, iar solicitarea a fost judecată joi, 23 ianuarie. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins însă solicitarea. (23.01.2014)

Fostul deputat Pandele şi un fost primar argeşean, condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executare

Fostul deputat Sorin Andi Pandele şi un fost primar din Argeş au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie, completul de cinci judecători ai instanţei supreme majorând pedepsele iniţiale de trei ani cu suspendare primite de cei doi inculpaţi. (22.01.2014)

CSM l-a suspendat din funcţie pe prim-procurorul Parchetului Ialomiţa, Cătălin Hristescu

În şedinţa plenului Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, forul superior al magistraţilor din România a decis suspendarea din funcţie a lui Cătălin Hristescu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. Decizia membrilor CSM vine ca urmare a începerii acţiunii penale îndreptată împotriva magistratului de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Structura Centrală. (22.01.2014)

Administratorul de firmă şi soţia acestuia, care ar fi luat mită un milion de euro, arestaţi

Administratorul unei firme braşovene şi soţia acestuia, acuzaţi că au luat un milion de euro mită, sub forma unui sejur în Gran Canaria şi a unei maşini Chrysler Sebring, pentru a cumpăra, în numele societăţii administrate, terenuri forestiere, au fost arestaţi pentru 29 de zile. (21.01.2014)

Procesul de corupţie al lui Gheorghe Anghel, fost primar de Caracal, a început cu o amânare

Gheorghe Anghel, fost primar al oraşului Caracal în perioada 1984-1989 şi respectiv 1996-2012, a apărut marţi – 21 ianuarie, în faţa instanţei de la Tribunalul Olt pentru prima dată de când a fost eliberat din arest – decembrie anul trecut. El este acuzat alături de alte 13 persoane de comiterea mai multor infracţiuni de corupţie pe vremea când era în funcţie. Procesul său a început însă cu o amânare. (21.01.2014)

Aproape 40 de angajaţi MAI, cercetaţi pentru fapte de corupţie

39 de angajaţi din judeţul Gorj ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost cercetaţi, în anul 2013, pentru fapte de corupţie. (21.01.2014)

 

 

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top