Ești aici: Acasă » Actualitate » Monitorizarea presei » Monitorizarea presei pe tema (anti)corupție în perioada 1-14 februarie 2014

Monitorizarea presei pe tema (anti)corupție în perioada 1-14 februarie 2014


Monitorizare 1-14 feb

CONDAMNAREA CORUPȚIEI

Laura Chiţoiu, soţia ministrului Daniel Chiţoiu, audiată azi la DNA în dosarul “Carpatica”

Laura Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, s-a prezentat vineri la DNA pentru a fi audiată în dosarul ASF-Carpatica, în care este urmărită penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. (14.02.2014)

Peste 80 de angajaţi ai MAI, condamnaţi definitiv pentru fapte corupţie, în 2013

Peste 80 de lucrători MAI au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie în 2013, se arată în bilanţul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), potrivit căruia, de la înfiinţarea acesteia, au fost pronunţate de către judecători peste 1.000 de hotărâri definitive. (12.02.2014)

CNA: În cazul Liceului „Mircea Eliade“ au fost încălcate mai multe norme legale Citeste mai mult: adev.ro/n0vroq

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a constatat încălcarea ordinului Ministerului Educaţiei numărul120 din 25 februarie 2010, care interzice colectarea ilicită a mijloacelor financiare în şcoli şi implicarea cadrelor didactice şi a managerilor în aceste procese. De asemenea, au fost descoperite abateri şi în cazul înregistrării fundaţiei liceului. (12.02.2014)

Judecătoarele care au anulat pedeapsa lui Dinel Staicu în dosarul BIR, urmărite penal

Cele trei judecătoare care au decis anularea pedepsei lui Dinel Staicu în dosarul BIR – Veronica Cârstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu de la Curtea de Apel Bucureşti – sunt urmărite penal pentru abuz în serviciu, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). (12.02.2014)

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, va fi cercetat ÎN LIBERTATE, sub control judiciar

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, urmărit penal pentru trafic de influenţă, va fi cercetat în libertate, sub control judiciar, a decis, miercuri, instanţa supremă, potrivit minutei deciziei. (12.02.2014)

DNA anchetează concursurile de promovare în funcţii de conducere a unor judecători

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală in rem într-un dosar în care verifică modul în care s-au desfăşurat, la nivel naţional, concursurile de promovare în funcţii sau în posturi de conducere a unor judecători, după ce vicepreşedintele AMR a depus plângere penală la CSM. (12.02.2014)

Gruia Stoica şi Doru Boştină, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Gruia Stoica şi avocatul Doru Boştină au fost trimişi în judecată, omul de afaceri fiind acuzat că i-ar fi dat lui Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia, la care participa şi GFR. (12.02.2014)

Percheziţii DNA la Primăria Piatra Neamţ, privind fapte de corupţie ale unor funcţionari

Procurorii DNA fac cinci percheziţii în Piatra Neamţ şi Bacău, printre care şi la Primăria Piatra Neamţ, într-un dosar în care sunt suspectaţi de corupţie funcţionari din primărie şi administratori ai unor firme, în cazul unor fonduri publice pentru contracte de prestări servicii. (11.02.2014)

Primar tulcean judecat pentru corupţie, după ce i-a închiriat fiicei un teren cu 250 de lei pe an

Primarul comunei I.C.Brătianu din Tulcea, Viorel Chiriţă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanţa, pentru conflict de interese. (08.02.2014)

Fostul prefect al judeţului Galaţi Emanoil Bocăneanu, trimis în judecată pentru şantaj şi delapidare

Fostul prefect al judeţului Galaţi Emanoil Cătălin Bocăneanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de nouă infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi abuz în serviciu. (06.02.2014)

Sentinţă în dosarul de corupţie al primarului din Măerişte

Continuă seria sentinţelor în dosarele de corupţie ale primarilor sălăjeni. După primarul din Bocşa, Ioan Barou, condamnat în primă instanţă la închisoare cu executare pentru corupţie şi după fostul edil din Ip, Ioan Boer, condamnat şi el în două dosare de corupţie, cu suspendare, un alt ales local a primit, azi, sentinţa instanţei. (05.02.2014)

A fost trimis după gratii pentru trafic de influenţă

Un polițist din Florești a fost condamnat la 3 ani de închisoare după ce-a cerut de la un individ cercetat penal 1.500 de lei pentru oprirea anchetei. (05.02.2014)

Director din CNAS, urmărit penal pentru abuz în serviciu în cazul unor achiziţii

Istvan Lucian Medvaş, director în CNAS, este cercetat pentru abuz în serviciu, în cazul unor achiziţii privind servicii de mentenanţă pentru o aplicaţie informatică de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de CJAS, prejudiciul fiind de peste 150.000 euro. (05.02.2014)

Trei medici de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, trimişi în judecată pentru luare de mită

Trei medici de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, arestaţi la începutul anului pentru luare de mită, au fost trimişi în judecată de procurori, fiind acuzaţi că cereau bani de la femei însărcinate pentru a le face operaţii de cezariană sau pentru a le acorda îngrijiri la naştere. (04.02.2014)

Procurorul Cristian Hristescu rămâne în arest

Procurorul Cristian Hristescu, cercetat pentru că l-ar fi ameninţat pe administratorul unei firme să îi livreze “cu discount” materiale de construcţie pentru a-şi finaliza locuinţa, rămâne în arest, a decis marţi definitiv instanţa supremă. (04.02.2014)

DOSARUL “Carpatica”: Omul de afaceri Carabulea şi complicele său Mîrzac rămân în arest. Mustăţea, cercetat în libertate

Omul de afaceri Ilie Carabulea şi complicele său Marian Mîrzac, arestaţi preventiv pentru fapte corupţie, rămân în detenţie, în vreme ce Radu Mustăţea, vizat şi el în dosar, va fi cercetat în libertate, a decis definitiv, luni, Curtea de Apel Bucureşti. (03.02.2014)

 

RAPORTUL ANTICORUPȚIE AL COMISIEI EUROPENE

Ministerul Justiţiei, despre Raportul anticorupţie de la CE: Vom examina aspectele deficitare, pentru a le integra în SNA

Ministerul Justiţiei (MJ) informează că va examina aspectele deficitare menţionate în Raportul general anticorupţie făcut public luni de Comisia Europeană, pentru a vedea cum pot fi integrate acestea în Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2012-2015. (03.02.2014)

Corupţia prejudiciază economia europeană cu aproape 120 de miliarde de euro pe an

Corupţia “costă” anual aproximativ 120 de miliarde de euro economia Uniunii Europene (UE), potrivit unui raport publicat luni de către Comisia Europeană (CE), care prezintă lista sectoarelor în care situaţia ar putea să fie ameliorată. (03.02.2014)

Raport CE: Alocarea fondurilor publice din România este afectată de conflicte de interese şi favoritism

Conflictele de interese şi favoritismul par a fi problemele “cele mai recurente” în ceea ce priveşte alocarea şi cheltuirea fondurilor publice din România, potrivit primului raport anticorupţie al CE. (03.02.2014)

Comisia Europeană: Votul Parlamentului a pus la îndoială angajamentul politic. Noile coduri creează dificultăţi

Votul Parlamentului din decembrie 2013 a pus “serios” la îndoială angajamentul politic de a concretiza reformele anticorupţie în România, se arată în primul raport anticorupţie al CE, care notează că problemele juridice din noile coduri creează “dificultăţi suplimentare”. (03.02.2013)

Raport CE: Corupţia politică şi mica corupţie rămân o problemă semnificativă în România

Corupţia politică şi mica corupţie rămân o problemă semnificativă în România, chiar dacă s-au înregistrate unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte cazurile de corupţie la nivel înalt, se arată în primul raport anticorupţie pentru toate statele membre, publicat luni de Comisia Europeană. (03.02.2014)

Consultați raportul anticorupție aici: EU Anti-Corruption Report (publicat 03.02.2014)

Consultați capitolul despre România aici: EU Anti-Corruption Report – Romania

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top