Ești aici: Acasă » Actualitate » Monitorizarea presei » Monitorizarea presei pe tema (anti)corupție în perioada 5-17 martie 2014

Monitorizarea presei pe tema (anti)corupție în perioada 5-17 martie 2014


Monitorizare 5-17 martie

EROII ANTICORUPȚIE

Un poliţist din Blaj a refuzat mita

Ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, sub directa coordonare şi îndrumare a procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, au prins în flagrant o persoană care a încercat să mituiască un poliţist  din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu suma de 500 de lei. (15.03.2014)

CONDAMNAREA CORUPȚIEI

Decizie în cazul plagiatului lui Victor Ponta. Cine sunt judecătorii care hotărăsc dacă premierul trebuie să fie cercetat

După aproape doi ani de la publicarea în revista Nature a dovezilor plagiatului comis de Victor Ponta în teza de doctorat, ancheta penală în cazul premierului nu a fost finalizată definitiv. (17.03.2014)

Cluj: Omul de afaceri reţinut de DNA, arestat. Soţia sa şi directorul din ARR, arest la domiciliu

Omul de afaceri Ştefan Cadar, asociat la firma de transport clujeană Fany, care fusese reţinut de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Cluj, iar soţia sa, Olezia Cadar, şi directorul Direcţiei Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, Daniela Dobrilă, au primit măsura arestului la domiciliu. (14.03.2014)

Director din ARR Bucureşti şi doi oameni de afaceri din Cluj, reţinuţi de DNA

Directorul Direcţiei Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, Daniela Dobrilă, a fost reţinută de procurorii DNA, alături de doi oameni de afaceri din Cluj, fiind cercetată pentru a le fi înlesnit celor doi câştigarea unui număr cât mai mare de trasee scoase la licitaţie. (14.03.2014)

Fostul şef al DNA Slobozia urmează să fie cercetat în arest la domiciliu

Curtea Supremă a decis ca fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Slobozia Dumitru Cristudor să fie cercetat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că a primit mită două maşini de piatră şi un autoturism Audi. Decizia instanţei nu este definitivă. (13.03.2014)

Un avocat din Baroul Mehedinţi pus sub control judiciar pentru cumpărare de influenţă

Un avocat din cadrul Baroului Mehedinţi este cercetat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Împotriva sa s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-a luat măsura controlului judiciar. (13.03.2014)

A cerut bani pentru trafic de influenţă şi acum va fi judecat de Tribunalul Galaţi

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, în cazul lui Valentin Coman, pe care îl acuză de trafic de influenţă. (13.03.2014)

Primarul comunei ilfovene Vidra, judecat pentru luare de mită

Primarul comunei Vidra din judeţul Ilfov, Florin Niculae, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, după ce a cerut şi primit 570.000 de lei şi 100.000 de europentru a facilita încheierea şi plata a două contracte, potrivit DNA. (13.03.2014)

Costică Silion, fostul şef al Jandarmeriei, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Costică Silion, fostul şef al Jandarmeriei, a fost condamnat de ICCJ la trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie privind reîncadrarea în funcţie a unui subofiţer care fusese trecut în rezervă din Poliţia Română, din motive disciplinare. (13.03.2014)

Dosarele fostului şef al ANAF. Lista celor 13 anchete penale pe numele lui Sorin Blejnar

Un raport al Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii dezvăluie lista anchetelor care l-au vizat pe Sorin Blejnar sau încă se află pe mesele procurorilor. Opt dosare sunt înregistrate la DNA, iar cinci la Parchetul General. (12.03.2014)

Prahova: Arest la domiciliu în cazul a nouă inculpaţi din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro

Tribunalul Prahova a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru nouă dintre inculpaţii din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, cei mai mulţi dintre ei fiind oameni de afaceri acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. (12.03.2014)

Liderii sindicali cer un Cod etic şi pentru elevi şi părinţi

Liderul Federaţiei Sindicatului Liber din Învăţământ Vaslui, Sorin Ţiplea, consideră că, în paralel cu Codul Etic al cadrelor didactice, ar trebui făcut şi un cod similar al elevului şi părintelui, care să fie introdus în regulamentele interne ale unităţilor de învăţământ. Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) Braşov, Florin Dobrescu, consideră şi el că ar trebui elaborat un Cod etic pentru părinţi şi elevi, pentru că există destul de multe incidente între cele trei părţi de care Codul etic nu ţine seama. (12.03.2014)

Lider sindical: În forma actuală, Codul etic nu rezolvă problemele din învăţământ

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Sibiu, Teodor Fârţonea, afirmă că, în forma actuală, Codul etic “nu rezolvă problemele din învăţământ” şi complică şi mai mult aplicarea unor sancţiuni profesorilor care au greşit, ducând doar la înfiinţarea de noi comisii. (11.03.2014)

Fostul deputat PDL Sorin Buta, urmărit penal pentru operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia

Fostul deputat PDL Sorin Gheorghe Buta este urmărit penal pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, prin negocierea şi semnarea unor contracte ale firmei la care soţia sa era asociat, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). (11.03.2014)

Prahova: 31 de persoane fizice şi juridice, cercetate în dosarul evaziunii de 35 milioane de euro, judecate

Procurorii au trimis în judecată 31 de persoane fizice şi juridice, cercetate în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, între inculpaţi fiind un fost angajat al Secretariatului General al Guvernului şi mai mulţi oameni de afaceri ale căror firme au contracte cu autorităţile din Prahova. (11.03.2014)

Sechestru pe bunurile şi conturile lui Mircea şi Vlad Cosma, în dosarul de corupţie

Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe bunurile imobile şi pe conturile tuturor inculpaţilor din dosarul de corupţie în care sunt urmăriţi penal preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, parlamentarul contestând decizia în instanţă. (11.03.2014)

Gorj: Cei trei ginecologi arestaţi pentru că primeau bani de la paciente au recunoscut faptele

Cei trei medici ginecologi de la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti, arestaţi la începutul anului pentru că ar fi luat bani de la pacientele lor, au recunoscut, luni, faptele de care sunt acuzaţi, în cadrul procesului pe care îl au la Tribunalul Gorj ei declarându-se vinovaţi. (10.03.2014)

Codul etic al ISMB interzice traficul de influenţă, favoritismul, discriminarea şi plagiatul

Inspectorii ISMB trebuie să respecte normele de conduită profesională şi colegială, fiindu-le interzisă orice acţiune ce poate genera corupţie, respectiv solicitarea unor sume de bani sau cadouri, traficul de influenţă, favoritismul, discriminarea şi plagiatul, potriv codului etic al instituţiei. (10.03.2014)

Codul Etic: Profesorii nu pot primi bani sau cadouri şi nu pot face meditaţii cu propriii elevi

Proiectul Codului etic interzice profesorilor să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi sau părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri şcolare, dar şi să facă meditaţii cu propriii elevi. (10.03.2014)

Fostul preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa, Ion Miloşioiu, condamnat la trei ani de închisoare

Fostul preşedinte al Tribunalului Dâmboviţa Ion Miloşioiu, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi pus sub control judiciar, sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Piteşti nefiind însă definitivă. (07.03.2014)

Fostul director adjunct al APIA, arestat la domiciliu

Fostul director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, va sta în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti, care a înlocuit măsura arestului preventiv. (07.03.2014)

Trei munţi retrocedaţi ilegal, trei persoane trimise în judecată de DNA

Fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, Gheorghe Deaconeasa şi doi patroni ai unei societăţi comerciale din Craiova au fost trimişi în judecată joi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzaţi de abuz în serviciu, după ce ar fi retrocedat ilegal trei munţi. (06.03.2014)

Arest la domiciliu pentru Răzvan Alexe, inculpat în dosarul şefului CJ Prahova şi al fiului acestuia

Magistraţii instanţei supreme au dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Răzvan Alexe, inculpat în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro şi în dosarul de corupţie în care sunt urmăriţi penal şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma. (06.03.2014)

Angajaţii ASF, chemaţi la DNA pentru a spune dacă Ruşanu a făcut presiuni asupra lor

Majoritatea angajaţilor ASF care au semnat un angajament de confidenţialitate, la iniţiativa fostului şef al instituţiei Dan Radu Ruşanu, au fost citaţi la DNA pentru a spune dacă au fost supuşi la presiuni din partea acestuia pentru semnarea documentului în cauză, spun surse judiciare. (05.03.2014)

Fostul ministru Cristian David, urmărit penal pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii

Fostul ministru al românilor de pretutindeni Cristian David s-a prezentat miercuri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. Concret, procurorii anticorupţie îl acuză de fals în declaraţii, abuz în serviciu şi uz de fals în legătură cu justificarea sumei de 60.000 de euro din declaraţia sa de avere. (05.03.2014)

Un poliţist din Ilfov, arestat pentru trafic de influenţă după ce ar fi luat 50.000 de lei de la o persoană cercetată

Un poliţist din Ilfov, Alin-Narcis Pascariu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi primit 50.000 de lei pentru a interveni pe lângă un ofiţer de poliţie. (05.03.2014)

 

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top