Ești aici: Acasă » Actualitate » “Cât dai șpagă?”–Piața de șpagă, instrument anticorupție

“Cât dai șpagă?”–Piața de șpagă, instrument anticorupție

“- O cezariană, vă rog!”, spuse Ion, cu vocea-i tremurândă, gândindu-se la copilul ce va să vină, cu puțin noroc.

 -Am doar 1000 de lei la mine, dar până mâine seară mă mai împrumut de 600, numai să o operați acum, e în travaliu deja de 10 ore!”

Absurd, nu-i așa, de ce să se împrumute Ion, când în altă parte este mai ieftin sau chiar pe gratis ?!?

Se zice că primul pas spre rezolvarea unei probleme este conștientizarea ei. Asta face Piața de  șpagă, ne arată verde în față nu doar că șpaga există ci că ea este deja o industrie, o piață, la fel cum este prețul…laptelui, să zicem. Cu alte cuvinte, este vital să ne conștientizam boala pentru a o putea trata. Din fericire proiectele menite să doctoricească societatea românească în ansamblul ei sunt multe și cu impact, ceea ce e un semn tare bun. Prin astfel de proiecte ni se oferă putere, alternative, muulta demnitate și ceva bani rămăși în portofel.

Proiectul Erupție Anticorupție  își propune să fie, alături de alte proiecte similare, un catalizator al schimbării mentalității fiecărui român.

Echipa noastră crede că prin exemplul personal și prin acțiunile noastre putem împiedica standardizarea corupției ca mod de viață și organizare socială. Indiferent că vorbim despre organizare comunitară, proiecte pilot de educație și cultură civică aplicată, dezbateri publice, concursuri, premierea  unor oameni care au refuzat să se lase corupți sau crearea de ghiduri practice cum este cel de nesupunere civică, pentru noi este important să lucrăm zi de zi în online dar mai ales în offline.

Tinerii organizatori comunitari Erupție Anticorupție, aflați la început de drum, au acum o unealtă extrem de importantă. Indiferent de calea prin care aleg să folosească site-ul (fie verificând dacă există corupție endemică într-o instituție sau raportând pe site și spunând lumii ce au aflat), Piața de  șpagă le este un aliat extrem de important. Spre exemplu, dacă echipa de organizatori comunitari din Galați observă că pe site  raportările de spagă sunt mai multe într-o anumită instituție de la nivel local, vom crea o strategie în acest sens. Din contră, dacă observă că un anumit doctor este menționat de 3 ori că nu ia mită, știm pe cine să premiem!

Site-ul Piața de  șpagă are avantajul de a fi interactiv și ușor de folosit iar conceptul vine (deocamdată) ca o mănușă realității noastre de zi cu zi. Când materia primă a acestui proiect va deveni rară, atunci vom ști că el a avut succes. Și cu siguranță va avea!!

Simona Adam,
Coordonatoare Erupție Anticorupție

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top