Ești aici: Acasă » Actualitate » Revista presei pe tema corupției: 11 – 17 februarie 2013

Revista presei pe tema corupției: 11 – 17 februarie 2013

Luni: 11 Februarie 2013

Funcționari din Ministerul Muncii urmăriți penal pentru luare de mită

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva unei directoare din Ministerul Muncii si a inca altor patru persoane, acuzate de infractiuni de coruptie. Persoanele vizate de procurorii anti-coruptie sunt Iuliana Corut (director la cabinetul ministrului Muncii), Paula Manuceanu (consilier in acelasi cabinet), Simona Dumitriu (functionar public in cadrul unei autoritati nationale), Cristiana Bigan (functionar public in cadrul unei autoritati nationale) si Cristian Paul-Ferchedau (persoana fara calitate speciala).

Mai multe detalii aici: www.ziare.com

Fostul procuror Ioan Ciofu condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție

Fostul procuror Ioan Ciofu a fost condamnat luni de Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) la trei ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, decizia magistratilor fiind definitiva. Instanta suprema a mentinut decizia Sectiei penale a ICCJ in cazul lui Ciofu, dar si in cazul femeii de afaceri Maricica Iovita, condamnata la doi ani de inchisoare cu executare in acelasi dosar.

Mai multe detalii aici: www.hotnews.ro

Corupție la Ministerul Muncii. Director de cabinet acuzat că a luat șpagă pentru angajări

Directorul la cabinetul ministrului Muncii, Iuliana Corut, este acuzata ca primit mita pentru a permite unui barbat sa intre in posesia subiectelor la examenul pentru ocuparea functiei de consilier pentru afaceri europene in cadrul Directiei Generale Autoritatea de Management pentru POSDRU. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Iuliana Corut, director la cabinetul ministrului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (la data faptelor), in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni luare de mita, instigare la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Mai multe detalii aici: www.ziaruldeiasi.ro

Marti: 12 Februarie 2013

Former Romania PM could be freed early from graft sentence/ Fost prim ministru ar putea fi eliberat mai devreme

A Romanian court ruled that former Prime Minister Adrian Nastase should be released after serving just eight months of a two year sentence for corruption, but prosecutors have already appealed against Tuesday’s decision. Nastase is the most senior politician to be convicted for corruption in Romania since the end of communist rule in 1989.

Mai multe detalii aici: www.uk.reuters.com

Noi scheme de corupție pe fondurile europene

Cinci persoane, printre care doi oficiali de la cabinetul ministrului Mariana Câmpeanu şi doi funcţionari publici, sunt acuzate într-un scandal de corupţie, miza fiind angajarea, cu dedicaţie, a unui consilier pentru afaceri europene în Autoritatea de Management pentru POSDRU. Prin urmare, directorul de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, şi-a prezentat ieri demisia de onoare pentru ca acţiunea penală deschisă împotriva sa de procurorii DNA să nu afecteze imaginea instituţiei şi a ministrului, Mariana Câmpeanu.

Mai multe detalii aici: www.romanialibera.ro

Marius Petcu condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizie definitvă

Fostul lider sindical Marius Petcu a fost condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare de executare, dupa o decizie de marti a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Marius Petcu este astfel primul lider sindical condamnat la inchisoare cu executare, pentru luare de mita. Dupa decizia definitiva a celei de-a treia instante, fostul lider sindical mai poate doar sa faca o contestatie in anulare. Pentru a i se anula pedeapsa, ar trebui insa sa se gaseasca vicii procedurale, dar sunt sanse foarte mici ca Petcu sa mai scape de inchisoare. El a fost prins in flagrant in martie 2011, in timp ce primea 40.000 de euro mita de la Petre Scrieciu, suma ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruti pentru ca firma omului de afaceri sa execute lucrarile la un centru pentru sindicate din Snagov.

Mai multe detalii aici: www.ziare.com

Miercuri: 13 Februarie 2013

Trei miniștri din Republica Moldova anchetați pentru corupție

O anchetă a fost deschisă împotriva ministrului de Finanţe, Veaceslav Negruţă, deoarece ministerul său este suspectat că a plătit compensaţii nejustificate în valoare de 400.000 de euro unui om de afaceri, a declarat Angela Starinschi, o purtătoare de cuvânt a Comitetului. Ministrul Culturii Boris Focşa este şi el vizat de o anchetă privind o privatizare ilegală a unei clădiri istorice din capitala Chişinău.

Mai multe detalii aici: www.romanialibera.ro

Joi: 14 Februarie 2013

UPDATE. Sentinţa în cazul “Caltaboşul” a fost amânată pentru 25 februarie

În 11 februarie, completul de cinci judecători ai instanţei supreme a finalizat judecarea recursurilor foştilor miniştri ai Agriculturii, Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, condamnaţi în primă instanţă la câte trei ani de închisoare cu executare. Decebal Traian Remeş a fost judecat pentru trafic de influenţă, iar Ioan Avram Mureşan pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Mai multe detalii aici: www.romanialibera.ro

Deputatul Ion Stan: Nu deminisionez din Parlament dacă dosarul ajunge la ICCJ

Deputatul Ion Stan a declarat joi, după ce s-a prezentat la DNA, că a început faza prezentării materialului de urmărire penală în dosarul său de corupţie şi că nu-şi va da demisia din Parlament dacă va fi trimis în judecată la instanţa supremă, pentru că “se face justiţie adevărată”. Stan a stat joi mai mult de patru ore în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde procurorii i-au pus la dispoziţie volumele dosarului său de urmărire penală în care este cercetat pentru fapte de corupţie, iar la ieşirea de la DNA, demnitarul a arătat că dosarul este aproape de final şi că procurorii îi prezintă probelele pe care le-au adunat în acuzarea sa.

Mai multe detalii aici: www.rtv.net

Universitatea din Timișoara implicată într-un nou scandal

La Universitatea de Medicina din Timisoara s-a iscat un nou scandal de coruptie. De aceasta data, protagonistii sunt angajati ai institutiei, protejati de fostul rector-parlamentar Iosif Stefan Dragulescu. Dupa retinerea de acum trei zile pentru luare de mita a unui conferentiar, mai multe cadre didactice de la UMT au declarat ca sefa serviciului de personal, Ana Birtea, le cere cadouri sau servicii medicale pentru a nu propune pensionarea acestora.

Mai multe detalii aici: www.studentie.ro

Ce pedeapsă au primit doi polițiști de la rutieră pentru o șpagă de 600 lei

Doi agenți de la Poliția Rutieră din Arad, care au fost surprinşi luând 600 de lei mită de la un şofer, au fost condamnaţi, astăzi, de Tribunalul Arad la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Sorin Hăbălău şi Bela Simeny au fost surprinşi de procurori, în primăvarea anului trecut, luând mită de la un şofer pentru a închide ochii la abaterile săvârşite de acesta în trafic.

Mai multe detalii aici: www.pressalert.ro

Vineri: 15 Februarie 2013

Romania fulfills just 3 out of 20 Council of Europe recommendations to fight corruption/ România îndeplinește doar 3 din cele 20 de recomandări ale CE de luptă împotriva corupție

The council of Europe’s anti corruption body has issued an update on Romania’s progress in implementing measures to improve the legal framework and weed out corruption from the funding of political parties. The talks were under two headings, the transparency of political funding and Romania’s legal code on corruption. GRECO (The Group of States Against Corruption) considers that many moves are currently underway in Romania that will help the country meet the recommendations.

Mai multe detalii aici: www.romania-insider.com

Sâmbătă: 16 Februarie 2013

Rețineri pentru corupție la Constanța pentru revendicări ilegale de cel puțin 3 mil. Euro

La data de 16 februarie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Ştefanco Răzvan şi Gheorghe Silviea pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi la Tribunalul Constanţa cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. ŞTEFANCO RĂZVAN a fost reţinut pentru infracţiunile de tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, uz de fals, participaţie improprie la fals intelectual şi fals în declaraţii (trei infracţiuni) în legătură cu dorinţa sa de a intra ilegal în posesia unor terenuri din Mangalia, Eforie, Agigea. De asemenea, procurorii anticorupţie au pus-o sub învinuire şi au reţinut-o peGHEORGHE SILVIEA, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de mărturie mincinoasă şi tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Mai multe detalii aici: www.romanialibera.ro

Dumitru Sechelariu a murit. Problemele cu sănătatea și cu justiția i-au marcat ultimii ani din viață

Dumitru Sechelariu a încetat din viaţă, sâmbătă, la numai 54 de ani. Un personaj al extremelor, fostul edil al Bacăului şi-a găsit sfârşitul în clinica AKH din Viena, unde fusese transferat din cauza unor grave probleme la coloană, pentru care a fost operat la Bucureşti pe 5 februarie. În ultimii ani, Sechelariu şi-a petrecut viaţa între spitale, tribunale şi arest, iar toate problemele l-au consumat, agravându-i problemele de sănătate.

Mai multe detalii aici: www.rtv.net

Duminică: 17 Februarie 2013

Șeful poliției Antifraudă de la Sectorul 5 reținut pentru luare de mită de 3.000 de euro

Procurorii de la Direcţia Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti l-au reţinut pe FIŢĂ CRISTIAN, comisar şef în cadrul Poliţiei Sector 5 Bucureşti – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită. El a fost arestat de intanşa de judecată pentru 29 de zile şi suspendat din funcţie de conducerea poliţiei. De asemenea, l-au pus sub învinuire, tot pentru luare de mită, şi pe subordonatul acestuia, comisarul DUMITRU NICOLAE, căruia i-au impus interdicţia de a părăsi ţara.

Mai multe detalii aici: www.romanialibera.ro

Consiliul Europei dezamăgit de legislația anticorupție din România

Grupul Statelor Impotriva Corupţiei (GRECO), o iniţiativa anticorupţie a Consiliului Europei, a publicat un raport in care evalueaza implementarea recomandarilor facute de acest organism privind criminalizarea corupţiei şi transparenţa finanţarii partidelor politice din Romania. Rezultatele inregistrate de ţara noastra sunt cel puţin dezamagitoare: din cele 20 de recomandari, in ultimii doi ani au fost respectate numai trei, iar legislaţia are nevoie de imbunataţiri consistente. Una din principalele cerinţe este de intari supravegherea finanţarii politice, in special imbunataţirile care ţin de monitorizarea modalitaţilor de acţiune, autoritatea şi eficienţa Autoritaţii Electorale Permanente.

Mai multe detalii aici: www.gazetadebistrita.ro

Judecător de la ICCJ condamnat definitiv pentru o mită record

Recent, procurorii anticorupţie au reuşit sa obţina condamnarea la patru ani cu executare a fostei judecatoare Maria David de la Inalta Curte care era acuzata de trafic de influenţa.“In acest context, in perioada ianuarie – februarie 2012, inculpata David Maria a primit de la denunţator, in mai multe tranşe, suma totala de 4.000 de euro şi 3.800 lei şi a mai pretins inca 110.000 de euro promiţandu-i, in schimb, ca va interveni pe langa judecatori din cadrul Curtii de Apel Ploieşti investiti cu soluţionarea recursului formulat de denuntator impotriva sentinţei Judecatoriei Targovişte şi ca ii va determina sa pronunţe o hotarare favorabila denunţatorului”, se arata in actul de acuzare.

Mai multe detalii aici: www.gazetadebistrita.ro

Monitorizarea de presă la nivel național a fost realizată cu sprijinul Alexandrei Mamota

Monitorizarea presei pe tema corupției: 11 februarie – 17 februarie 2013

Bacău Botoșani Suceava Galați Iași Piatra Neamț Vaslui Bârlad Vrancea R. Moldova

11 februarie 2013

Profesor universitar acuzat pentru luare de mită, cercetat în libertate

Profesorul universitar de la Facultatea de Medicina a Universitatii Transilvania din Brasov, care a fost retinut dupa ce a fost prins luand mita, va fi cercetat in libertate dupa ce Tribunalul Brasov a respins, sambata seara, propunerea procurorilor de arestare preventiva.

Mai multe detalii aici: www.bzi.ro

12 februarie 2013

Corupția din justiția ieșeană

Un dosar penal in care fusese inceputa urmarirea penala de catre DNA Iasi impotriva unor judecatori de la Tribunalul Iasi si de la Curtea de Apel se vrea a fi ingropat, dupa intimidarea procurorului care a efectuat cercetarile • Printre judecatorii anchetati se numara Maria Samoil, Georgiana Claudia Mocanu, Mirela Anton, Adriana Carmen Stoienel, Carmen Dascalu dar si presedinta Curtii de Apel Iasi, Cristina Valeanu • Procurorul de caz, Emilian Eva, a fost hartuit prin intermediul comisiilor de disciplina din cadrul CSM pana cand a cedat dosarul • Pe data de 3 ianuarie, in timp ce Emilian Eva era cercetat disciplinar, dosarul a fost preluat de DNA Bucuresti .

Mai multe detalii aici: www.bzi.ro

Fraudă în interesul creditorilor săi

Constantin Soranescu este la un pas de a raspunde cu ceea ce a mai ramas din averea sa pentru toate prejudiciile create de SC Jurnalul de Est SRL, care a adunat datorii catre stat de aproape 2,5 miliarde de lei vechi • Afaceristul este acuzat ca a sustras bani si bunuri din societate, ca a tinut contabilitate fictiva si a fraudat interesele creditorilor sai.

Mai multe detalii aici: www.bzi.ro

13 februarie 2013

Spaga la examene: doua sute de euro, un cartus de Kent si o sticla de wiskey.

Mai multe detalii aici: www.bzi.ro

14 februarie 2013

Falsă expertiză fiscală

In “Dosarul Dexia”, in care municipalitatea condusa de Gheorghe Nichita este acuzata ca a cheltuit ilegal fondurile, a fost efectuata o expertiza de catre o persoana care nu avea competenta in domeniu • Acest expert a fost acceptat de Gheorghe Nichita si aprobat de instanta, dupa ce primarul, cu ajutorul CECCAR, a inlaturat-o pe experta Mihaela Tanase, care stabilise ca in acest dosar s-au produs fraude • Expertul se numeste Sorin Gaina • Acesta a depus la dosar o expertiza fiscala, in conditiile in care nu era abilitat sa realizeze acest lucru.

Mai multe detalii aici: www.bzi.ro

Un director al unei instituții culturale își mituiește angajații

Managerul unei institutii culturale emblematice din Iasi are o atitudine dispretuitoare fata de angajatii sai • Terorizandu-i si inlaturandu-i pe cei mai buni artisti, acesta a ajuns sa-si “mituiasca” proprii angajati in incercarea de a-si pastra functia.

Mai multe detalii aici: www.bzi.ro

16 – 17 februarie 2013

Judecătoare cercetată penal pentru hotărâri judecătorești în favoarea unor întabulări cu acte false

Judecatoarea Mirela Anton de la Tribunalul Iasi a scris in declaratia de avere la rubrica venituri ca incaseaza lunar un “salar”, forma literara si gramaticala corecta fiind “salariu” • O asemenea eroare in cazul unui magistrat este impardonabila, avand in vedere ca aceasta judecatoare se pronunta in litigii legate de drepturi de autor pe lucrari literare, stiintifice etc • Impotriva Mirelei Anton, Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala, deoarece a dat hotarari judecatoresti prin care erau intabulate mai multe proprietati luate cu acte false de niste escroci.

Mai multe detalii aici: www.bzi.ro

Monitorizarea de presă la nivel național a fost realizată cu sprijinul Andreei Dumitru, Organizator Comunitar Iași

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top