Ești aici: Acasă » Evenimente » Vorbim despre civism, etică şi democraţie cu copiii din Ferentari. Da, se poate!

Vorbim despre civism, etică şi democraţie cu copiii din Ferentari. Da, se poate!

15 august 2012 - Săptămâna II 


Săptămâna aceasta ne-am întâlnit pentru a doua oară cu copiii de la Policy Center.  Le-am împărtăşit prin joc valorile şi informaţiile pe care vrem să le asimileze.

Copiii au extrem de multă energie la aproape orice oră din zi şi caută fără oprire supape de eliberare. Dacă nu ai un plan pentru a le direcţiona energia, poţi să fii sigur că au ei unul pentru tine. Poate că de aceea, cel mai eficient mod de a-i întreţine este să-i ţii ocupaţi prin joc.

Cum ne jucăm?

Pentru că întâlnirile noastre sunt programate luni la ora 16:00, când sunt mai obosiţi după orele de şcoală, începem cu câteva scurte energiser-e. Încercăm să-i trezim şi să-i entuziasmăm pe copii pentru ce urmează.

Cum ghidezi un joc de-a oamenii mari pentru copii? Îi implici. După ce săptămâna trecută ne-am creat ţara şi i-am dat o formă, am început să discutăm liber despre cum vrem să fim noi, cetăţenii acestei ţări. Am observat că toţi copiii au ştiut foarte bine cum nu vor sa fie: mincinoşi, şmecheri sau răi. Insă, au ştiut la fel de bine cum vor să fie caracterizaţi cetăţenii din Batt Melcc – aşa cum şi-au numit ei ţara data trecută – respectuoşi, amuzanţi, sinceri, egali, intelectuali, frumoşi, prietenoşi, drăguţi cu ceilalţi, o familie. A fost emoţionant pentru noi să ne dăm seama că ei au punctat multe dintre valorile pe care noi doream să le transmitem.

Apoi fiecare copil a ales câte două trăsături şi a compus propoziţii, care puse cap la cap au devenit imnul ţării lor, imn pe care l-au recitat şi l-au cântat pe diverse ritmuri liber alese.

În etapa a doua am inventat un dans popular al ţării. Si în acest caz cooperarea şi distracţia au fost principalele ingrediente. Bineînteles, în grup a fost prezent şi un “gică contra”, o fetiţă căreia nu i-a convenit nimic şi a creat cadrul de a gestiona o situaţie care se anunţa dificilă. Ea nu era de acord să danseze, mai ales că la tragerea la sorti a picat să danseze prima. Ne-am dat seama că era vorba şi de emotivitate, iar încurajările noastre au fost soluţia care a ajutat-o să treacă peste ruşinea de a dansa în faţa celorlalţi.

 În final copiii s-au declarat foarte multumiţi de cum s-au descurcat, de trăsăturile şi valorile cetăţenilor din Bat Melcc. Săptămâna viitoare începem să ne guvernăm ţara şi ştim de pe acum că nu va fi uşor… La final Florin ne-a încîntat cu un mini recital ce-i relevă talentul într-adevăr. Ascultați-l! :)

 

Echipa SynergEtica

 

 

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top