Ești aici: Acasă » V. Exhibiționismul

V. Exhibiționismul

Wikis > V. Exhibiționismul

Exhibiționismul, în limitele subiectului tratat de noi, se referă la manifestarea în termeni de „civil disobedience” a unor persoane care, în general, consideră că transmiterea mesajelor de interes public este mai eficientă dacă acestea sunt scrise sau pictate pe corpul lor şi expuse astfel privirilor trecătorilor.

De obicei, astfel de comportamente sunt manifestate în spaţii cât mai aglomerate: pieţe, intersecţii, etc., tocmai pentru ca mesajul trasmis să ajungă la cât mai mulţi oameni. Acest gest disperat, controversat şi ilegal este reglementat tot de Legea nr 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Prin acest act, autorii încalcă legea menţionată prin faptul că nu îşi respectă obligaţia de a avea un comportament civic moral şi responsabil, în spiritul normelor de convieţuire socială. În încercarea de a promova relaţii sociale civilizate în comunitate, majoritatea martorilor se simt lezaţi şi revoltaţi de astfel de manifestări, considerate a fi deviante.

Conform legii exhibiţionismul, indiferent de scop, constituie contravenție cu amendă până la 1.000 de lei şi nu se pedepseşte cu închisoarea.

Tratăm acest subiect deoarece cazurile de acest tip devin din ce în ce mai frecvente.

Prima manifestaţie de acest gen a fost pentru o asociaţie care militează pentru protecţia animalelor, la care mai multe femei au luat parte aproape nud pentru a transmite femeilor să nu mai poarte haine din blană naturală. A fost primul protest de acest tip, care a reușit de altfel să lanseze un trend. Un alt exemplu recent este o scenă ce a luat loc în timpul iernii într-o ţară cu climat aspru, în care nişte pesoane de sex feminin protestau nud în public împotriva propriului preşedinte.

Aceste exemple demonstrează că nuditatea este un protest eficient, deoarece mass-media o adoră și îi asigură vizibilitate.

Chiar dacă este văzut ca fiind un comportament deviant, persoanele care au făcut acest gen de acţiuni au avut un uriaş succes în transmiterea mesajului lor, fiind cu atât mai repede preluate de mass-media la nivel global cu cât manifestările şi comunicările de interes public au fost mai controversate.

Category:
 

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top