Ești aici: Acasă » Actualitate » Am sărbătorit Ziua Internațională Anticorupție în stilul nostru

Am sărbătorit Ziua Internațională Anticorupție în stilul nostru

Adică am lansat Calendarul Eroii Erupţie Anticorupţie pentru 2013 şi vă spunem de pe acum că nu este un calendar ca oricare altul; am lansat Ghidul de nesupunere civică fiindcă am vrut să promovăm mai multe căi de a ne lupta cu fenomenul corupţiei; am organizat o masă rotundă la care am invitat Ministere, Ambasade şi ONG-uri pentru a pune pe ”AGENDA 2013” PRIORITĂȚILE ANTICORUPȚIE.

Credem că schimbarea este posibilă, dar pentru aceasta e nevoie de implicare, iar implicarea poate fi inspirată de exemplele altor cetățeni din jurul nostru. Așadar, încurajăm implicarea civică, comportamentul etic și e important pentru noi să arătăm că se poate.

Cum arătăm că se poate?

Am realizat un calendar 2013 diferit, unic prin povestea fiecărei file. Am adunat povești ale unor oameni sau organizații care s-au implicat civic în ultimul an și le-am prezentat în cele 12 pagini, alături de motivaţia şi satisfacţia fiecăruia. Miza este ca exemplele de bună practică să fie transmise mai departe.

Astfel că în luna ianuarie a anului 2013 o veți cunoaște pe doamna Gherghel Elena, fostă angajată la Biroul de Cadastru din Răducăneni, jud. Iași, fiindcă a refuzat mită de 50.000 de euro pentru întabularea unui teren de 282 de ha, în luna mai 2013 pe agenții de poliție ai Secției 19 din Capitală a căror motivație sună cam așa: ”La TV au apărut numai exemple negative cu polițiști corupți, fiind toți băgați în aceeași oală. Am vrut să salvăm imaginea Poliției Române, să nu mai afirme cetățenii că poliția e coruptă. Am vrut să arătăm că refuzăm mita în ciuda salariilor mici.”

Protagoniștilor acestuia, prezenți la evenimentul de lansare le-am oferit câte o diplomă în semn de recunoaștere și admirație pentru exemplul de bună conduită: Florin Daniel Păun, Constantin Trică, Ionel Marian Enoiu, poliţişti de la secţia 19 din Bucureşti, precum şi Cătălin Spirache – şeful acestei secţii, Mihai Strîmbeanu (Tulcea), Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (Nicuşor Dan, preşedinte), Piaţa de şpagă (Codru Vrabie, coordonator), Plantăm Fapte Bune în România (Liana Buzea, coordonator), Student România Curată (student.romaniacurata.ro) şi Maria Pădure şi Daniela Plopeanu, organizatori comunitari Erupţie Anticorupţie, Bucureşti.

  Calendarul este tipărit într-un număr de 500 exemplare şi este distribuit gratuit. De asemenea, îl găsiți și AICI, de unde vă invităm cu drag să-l descărcați și/sau să-l printați.

 

Pe lângă acest calendar al Eroilor Erupție Anticorupție am realizat Ghidul de nesupunere civică.

De ce? Fiindcă fenomenul corupției este unul periculos, atât pentru societate în ansamblul ei, cât și pentru fiecare individ în parte. Am ”așternut” în câteva zeci de pagini modalități de a ne lupta cu fenomenul coruptiei – graffiti, adunări publice, ironie și pamflet – sunt câteva exemple și în plus am ilustrat altfel CORUPȚIA. În continuarea acestor subiecte, am considerat necesar să evidențiem, într-un limbaj accesibil, drepturile şi obligaţiile cetăţenilor români, instituţii şi legislaţia la care putem apela în lupta anticorupţie.

Ghidul îl puteți citi AICI și desigur, dacă aveți propuneri de îmbunătățire a lui, le puteți transpune aici, unde se regăsește sub formă WIKI.

 

Am încheiat ziua cu masa rotundă – Prioritățile Anticorupție pentru 2013 în contextul Strategiei Naționale Anticorupție și a Mecanismului de Cooperare și Verificare – la care au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Administrației și Internelor, reprezentanți ai Ambasadelor ca Norvegia, Marea Britanie și desigur ONG-uri precum Centrul de Resurse Juridice, Societatea Academică din România, Transparency International, Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL), ActiveWatch, EPAS, Asociația Salvați Bucureștiul și bineînțeles noi – Mișcarea Erupție Anticorupție (Fundația SynergEtica).

 

Scopul acestei întâlniri, așa cum Ana Vasilache (FPDL) l-a punctat foarte bine – am venit aici să ne cunoaștem, să ne prezentăm prioritățile anticorupție pentru 2013 și poate reușim la finalul acestei mese rotunde să să avem idei de colaborare și în felul acesta poate se vor naște prime ”căsătorii” de astfel de idei.

Așadar, subiectul central a fost necesitatea colaborării şi identificarea unor noi metode şi căi de dezvoltare partenerială între organizațiile prezente.

Fiecare dintre noi și-a prezentat atât proiectele în derulare cât și idei viitoare sau concepte de proiecte pentru 2013, în ideea că proactivitatea cetăţenilor trebuie să se întâlnească cu cea a instituţiilor publice:

  •  instituirea unui mecanism de finanţare care să susţină această proactivitate;
  •  necesitatea unor politici şi a unei legislaţii mai clare în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei;
  • propunerea ca MCV sa devină un program operaţional pentru administraţia publică care să aibă la bază priorităţile SNA;
  • existenţa unui drept de iniţiativă cetăţenească cu privire la imunitatea parlamentară;
  • instituirea de sancțiuni în cazul încălcării transparenței decizionale;
  • amendament legislativ prin care să se limiteze traseismul politic al parlamentarilor;
  • desființarea ANFP și să înființarea unei Agenții Naționale pentru Integritate și Profesionalism în sectorul public care să acopere atât personalul contractual cât și funcționarul public, care să se refere și la companii de stat, regii autonome, la TOT ce înseamnă sector public;
  • realizarea de proceduri, politici și apoi investiții în mecanisme simple care să ofere stimulente oamenilor pentru comportamente și atitudini corecte;
  • necesitatea unor manuale adecvate de educaţie civică pentru şcoli şi licee, realizate de profesionişti.

La final, organizaţiile prezente au reluat mesajul comun de promovare a responsabilizării şi atitudinii proactive în lupta împotriva corupţiei.

 

Cele trei evenimente marca Erupție Anticorupție au fost organizate în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție (DGA), Centrul de Resurse Juridice și Fundatiei Parteneri pentru dezvoltare locală și Asociația Pro Democrația la sediul DGA, pe 11 decembrie 2012 .

Mișcarea Eruptie Anticorupție este dezvoltată de Fundaţia SynergEtica, o organizaţie neguvernamentală ce şi-a asumat ca obiectiv principal promovarea unui comportament etic şi responsabil în rândul tinerilor români.

Pentru informaţii suplimentare: Simona Adam, coordonator de proiect;  0758.221.250; simona@eruptieanticoruptie.ro

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top