Ești aici: Acasă » Actualitate » DEZBATERE PUBLICĂ cu tema „Transparență universitară: probleme și soluții”, Iaşi, 31 mai 2013

DEZBATERE PUBLICĂ cu tema „Transparență universitară: probleme și soluții”, Iaşi, 31 mai 2013


AFIS Dezbatere Iasi

Ești student la o universitate de stat? Vino să îți spui punctul de vedere!

Organizatorii comunitari  din cadrul proiectului Erupţie Anticorupţie al Fundației SynergEtica, organizează, vineri, 31 mai 2013, de la ora 11.00, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, sala R502, prima dezbatere publică dedicată studenților cu tema „Transparența universitară: probleme și soluții”.

Scopul dezbaterii este de a analiza împreună cu studenți, reprezentanți ai universităților de stat din Iași și autorități locale câteva probleme arzătoare pentru studenți.

Dacă te-ai săturat să nu mai prinzi loc în cămin, dacă ești nemulțumit de condițiile din sălile de curs sau dacă șpaga la cazare este și pentru tine o problemă de actualitate, atunci vino să îți afli drepturile și să găsim soluții la toate problemele studențești care trag în jos sistemul universitar. Temele de discuție ce vor fi ridicate în cadrul dezbaterii publice pentru studenți au fost selectate în urma unui chestionar aplicat online de organizatorii comunitari din Iași, în perioada 22 aprilie – 9 mai 2013,  cu scopul de a afla care sunt principalele probleme cu care se confruntă studenții din Iași. Rezultatele chestionarului aplicat pot fi vizualizate aici:  Centralizare chestionar

Astfel, din cele 70 de persoane care au răspuns întrebărilor, 21% consideră că numărul mic de locuri în cămine este principala problemă pentru studenți, 12% consideră că dotarea sălilor de curs ar trebui adusă în discuție, iar 10% cred că taxele de studio sunt prea mari. Totodată, 8% dintre respondenţi sunt de părere că o problemă majoră pentru studenți este șpaga la cazare.

La întrebarea „Care sunt problemele legate de planul de învățământ pe care le întâmpinați în cadrul facultății la care studiați?”, 61% reclamă lipsa materiilor orientate spre practică, în timp ce 23% cred că materiile pe care le studiază la facultate sunt nefolositoare.

Întrebați: „Ce probleme credeți că ar trebui abordate la o întâlnire între studenți și conducerea universității?”, 29% au menționat admiterea mai strictă la unele specializări, 15% șpaga pentru un loc în cămin, 13% taxele universitare. Pe de altă parte, 84% dintre respondenți sunt de părere că universitatea trebuie să rezolve problemele studenților, în timp ce doar 6% consideră că studenții pot juca un rol în rezolvarea acestor probleme.

Rezultatele chestionarului vor fi discutate în timpul dezbaterii de vineri, 31 mai 2013.

Dezbaterea va fi moderată de Codru VRABIE (coordonatorul proiectului www.piatadespaga.ro) și Adrian BABOI-STROE, expert politici publice . De asemenea, vor mai lua cuvântul reprezentanți ai mediului universitar, ai asociațiilor studențești și alți experți în domeniu.

Vă rugăm să confirmați participarea dumnevoastră pe adresa de e-mail  dezbatere_iasi@eruptieanticoruptie.ro sau telefonic la echipa de organizatori comunitari din Iași, persoană de contact  Anamaria CHIRAP,  0745.399.435, până la data de 27 mai 2013, ora 10.00.

Proiectul se derulează cu sprijinul: Asociației pentru Jurnalism și Online Media, Alianței Naționale a Organizaților Studențești din România, Asociației Studenților Francofoni Iași, Societății pentru Psihologie și Student Pass.

Acest proiect este finanţat, în parte, printr-un Grant al Ambasadei SUA la Bucureşti. Opiniile, concluziile, recomandările, etc, din cadrul acestui proiect, sunt ale autorilor şi nu reflectă în mod necesar pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top