Ești aici: Acasă » Actualitate » Dezbatere publică: Galaţi, buget participativ 2014

Dezbatere publică: Galaţi, buget participativ 2014


Organizatorii comunitari  din cadrul proiectului Erupţie Anticorupţie al Fundației SynergEtica, împreună cu partenerii săi, ATAC Galaţi şi Centrul SMART pentru Politici Publice, au organizat miercuri, 29 mai 2013, de la ora 10.00, prima dezbatere publică din Galaţi şi a doua din ţară, pe tema bugetului participativ.

Bugetul participativ reprezintă un proces democratic al dezbaterilor și luării deciziilor dar și un model de implicare civică în cadrul căruia cetățenii obișnuiți decid ce se întâmplă cu o parte din bugetul municipal, în cazul nostru. Bugetul participativ permite cetățenilor să identifice, să dezbată și să prioritizeze proiecte publice, având puterea decizională asupra modului în care sunt cheltuiți banii.

Dezbaterea a fost moderată de Codru Vrabie (coordonatorul proiectului www.piatadespaga.ro) şi de Adrian Baboi-Stroe, expert în politici publice. De asemenea, au luat cuvântul reprezentanți ai instituţiilor publice din Galaţi (Florin Popa, viceprimar şi preşedintele comisiei Buget-Finanţe), Aurel Vlaicu (administrator public), Silviu Bacalum, (Primăria Galaţi), ai asociațiilor studențești și alți experți în domeniu.

In cadrul dezbaterilor, Primăria şi-a arătat deschiderea către colaborarea cu cetăţenii, adresând o invitaţie deschisă catre toţi factorii interesaţi de bugetul participativ să treacă în prealabil printr-un stagiu de practică în administraţia locală.

Totodată, participanţii au trecut printr-un mic exerciţiu de bugetare participativă, în care s-au discutat implicaţiile bugetare ale problemei câinilor fară stăpân. S-au inventariat câteva soluţii, ce vor fi implementate cu sprijinul organizatorilor comunitari din Galaţi.

Echipa Erupție Anticorupție face un apel către toți cetățenii care vor să se implice în proiect, să se alăture echipei de organizatori comunitari (persoane de legătură: Cristi Ochiu: cristi.ochiu@gmail.com şi Aurelian Alexe: alexe.aurelian@gmail.com).

Acest proiect este finanţat, în parte, printr-un Grant al Ambasadei SUA la Bucureşti. Opiniile, concluziile, recomandările, etc, din cadrul acestui proiect, sunt ale autorilor şi nu reflectă în mod necesar pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

 

Pentru informaţii suplimentare:

Simona Adam, Manager de proiect, tel: 0758.221.250, e-mail: simona@eruptieanticoruptie.ro

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top