Ești aici: Acasă » Actualitate » Suntem pregătiţi să devenim Organizatori Comunitari. Vino alături de noi!

Suntem pregătiţi să devenim Organizatori Comunitari. Vino alături de noi!


header articol

Timp de trei zile, în perioada 1 – 3 martie 2013, în Râşnov, Braşov, peste 25 de membri ai Echipei de Organizatori Comunitari, implicați în proiectul Erupție Anticorupție, derulat de Fundația SynergEtica, au participat la un team building unde au discutat problemele localităților din care provin și și-au propus să găsească soluţii.

Primul pas va fi dezvoltarea primei reţele care  va organiza Town Hall Meetings in Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Galaţi, în care cetăţenii, organizaţi în grupuri informale de iniţiativă, discută cu autorităţile locale reuşind să influenţeze decizii publice şi să producă schimbări în bine în comunităţile lor. În lunile aprilie – mai 2013, vom vedea și rezultatele trainingului şi anume aceste prime Town Hall Meetings din România.

Trainerii, Codru Vrabie (coordonatorul proiectului www.piatadespaga.ro), Adrian Baboi-Stroe (expert in politici publice), Simona Adam (politolog, coordonator de proiect, Fundaţia SynergEtica ) și Mihaela Oancea (psiholog, psihoterapeut), au ajutat participanţii sa descopere cum se organizează un Town Hall Meeting (THM), cum se manageriază un proiect şi cum se analizează subiectele de interes public. La întâlnire s-a alăturat și Sandra Pralong, fondatoarea Fundaţiei SynergEtica şi iniţiatoarea proiectului.

După o după amiază de networking, în care participanții s-au cunoscut, și-au stabilit obiectivele și așteptările în raport cu trainingul, în următoarele două zile, s-a pus accentul pe lucrul în echipă.

Odată stabilite noțiunile de bază, sâmbătă după amiază, echipele au lucrat pe orașe și au pus la punct strategia lor de organizare a unui Town Hall Meeting. Pasul următor a fost făcut duminică, 3 martie 2013, când fiecare echipă, pe orașe, a prezentat planul său de activități.

colaj bun

Evenimentul a fost pentru mine o gură de aer proaspăt şi mi-a reamintit unele lucruri chiar şi despre mine la care nu mă mai gândisem de multă vreme, a declarat Maria Pădure, unul dintre participanți.

Ce probleme își doresc Organizatorii Comunitari să abordeze? Echipa de la Cluj și-a propus o strategie prin care să contribuie la transparentizarea acordării locurilor în cămine; gălățenii au un plan ambițios și își doresc să dezbată mai întâi problemele pe cartiere, urmând ca în toamnă să aducă la masa discuțiilor autoritățile și reprezentanții comunității locale pentru discutarea bugetului oraşului in 2014, ieșenii și-au propus să acorde o foarte mare atenție modului în care este cheltuit bugetul local pentru drumuri în 2013. Organizatorii comunitari din București doresc mai ales suplimentarea mijloacelor de transport în comun pe ruta Grozăveşti- Universitate, iar echipa Timișoara va aborda subiecte precum corupţia din sistemul universitar şi de sănătate.

GEDC0086

 

 

Echipa Erupţie Anticorupţie a apreciat in mod deosebit entuziasmul şi dedicaţia celor 25 de tineri organizatori comunitari prezenţi la acest team building.

 

 

 

Am pus bazele acestei echipe de organizatori comunitari pentru prima dată în mai 2012, cand am susţinut trainingul de la Cluj-Napoca. De atunci am muncit împreună pentru crearea unei echipe funcţionale şi unite, la nivel naţional. Cu siguranţă a venit momentul să culegem roadele—persoanele implicate în acest proiect de organizare comunitară sunt pasionate, energice şi dornice de o schimbare adevarată, pentru o Românie mai bună şi mai responsabilă, a declarat Simona Adam, Project Manager Erupție Anticorupție.

Mișcarea Eruptie Anticorupție este dezvoltată de Fundaţia SynergEtica, o organizaţie neguvernamentală ce şi-a asumat ca obiectiv principal promovarea unui comportament etic şi responsabil în rândul tinerilor români.

În cursul anului trecut, am început organizarea unor traininguri prin care am promovat conceptul de Community Organizer (Organizator Comunitar) în mai multe orașe din România. În urma cursurilor susținute, echipei Erupție Anticorupție i s-au alăturat peste 40 de persoane hotărâte să se implice în rezolvarea problemelor civice din comunitatea lor.

Spune-ne și tu care sunt problemele din orașul tău sau scrie-le organizatorilor comunitari dacă vrei să te implici în proiect.

Proiectul Erupție Anticorupție este derulat de Fundația SynergEtica, în cadrul unui proiect finanțat de Ambasada SUA.

 

Comentarii

comentarii

Copyright 2012 Fundația SynergEtica.

Scroll to top